Voorbereidingen Il Grigio, 1971

Jaarlijks laat Haaren opnieuw aan de wereld zien waar zij al ruim 60 jaren ’n kei in is: het in de steigers zetten van ’n jeugdcircus dat jaarlijks door meer dan 10.000 kijkers wordt bezocht!

Het was in 1961 ’n initiatief van pastoor Verrijt. Zijn plan om met de Haarense jeugd een circus tot leven te brengen werd door de gemeenschap enthousiast ontvangen en breed gesteund. Jeugdcircus ‘Il Grigio’ was ‘n feit en is nog altijd ’n succesnummer in de wijde omgeving.

Wie uit de nabije omtrek zat niet ooit op de tribune de kinderen te benijden die daar, in de piste, het beste van henzelf gaven? Acrobatiek, koorddansen, clownerie, goocheltrucs, paardendressuur, eenwielerfietsen en nog veel meer passeerde de revue.

Zoiets beheers je niet zomaar, er gaat heel veel oefening aan vooraf. En dáár komt deze film uit 1971 van J.D. Wolt in het vizier. Hij brengt perfect in beeld met welk een overgave de kinderen hun acts onder de knie krijgen en hoeveel tijd en energie daarmee gemoeid is. De enorme inzet geldt evenzo voor hun instructeurs!

De 52-jarige film toont bijzonder veel deelnemers. De lijst namen hierachter (met dank aan Susanne Groenendaal-Rantanen) is nog niet compleet maar zal telkens worden aangevuld. Hele gezinnen waren vele jaren intensief betrokken. Familie van Lieshout, Rantanen, Vermeer, van de Steen, van Boxtel en Verhoeven staken hun krachten in het circus. Goed in beeld komen Heikki en Truus Rantanen, Jan van Lieshout, Marian van Boxtel, Liesbeth Franken, Leon, Ans en Klazien Kuijpers, Ans, Maya, Ankie en José Verstijnen, Corrie van de Wouw, Nellie Pijnenburg, Marion Heesters, Jeanny van de Aa, Klasien van de Pas, Leo van de Loo, Bart Schuurmans, Carla Schoenmakers, Jacqueline Pijnenburg, Jan ter Burcht, Jo van Doveren, Bartolo en Annemarie van den Braak, Chrisje Mulders, Jan en Ardie van Boxtel, Mark van Erp, Dion, Bertus en Joop Mulders, Anita van Haaren en Bernadette Verstijnen.

Film door J.D. Wolt
Brabant in Beelden / Collectie Filmclub Haarens Journaal
Origineel BHIC nr. SAL-058
Licentie BB CY (Vrij gebruik bij naamsvermelding)

© Oisterwijk Verbeeldt 2024