TBC Lighallen Oisterwijk

'De Lighallen' te Oisterwijk waren half open hallen waar jeugdige patiënten in het eerste stadium van de 'tering' konden kuren.

TBC, tering, tuberculose , is één van de dodelijkste infectieziekten ter wereld. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium Tuberculosis. Vandaag de dag is een kwart van de wereldbevolking geïnfecteerd met deze bacterie en is een van de grootste gezondheidsrisico's ter wereld. Gelukkig ontwikkelt de ziekte zich niet bij iedere geïnfecteerde!  Jaarlijks eist de ziekte nog altijd 2 miljoen doden wereldwijd.

In de periode 1920-1940 bevonden 'De Lighallen' zich globaal tussen het kruispunt bij het Kleyn Speyck & Mamedovepad, nabij de Achterste Stroom. Het gebouw bestaat niet meer, dat geldt ook voor de houten brug over de later verlegde Achterste Stroom die richting De Lighallen voerde.

Oud-huisarts Koos Vermuë verdiepte zich in de materie en schreef een artikel voor de Heemkundekring over De Lighallen. Hij wordt geïnterviewd door LOVO-stagiair Jurre Sampers van het Koning Willem I college.

De filmmakers hebben in het regionaal archief  bouwtekeningen kunnen achterhalen van de toenmalige Lighallen.

Vanaf 1977 bevinden zich aan het Mamedovpad volkstuinen 'De Lighallen'. Dit ter herinnering aan De Lighallen, het tbc-centrum uit vroeger jaren.

Beeldmateriaal: LOVO / Conceptbedenker, redactie & research: Karel Verkerk / Samenstelling film: Jurre Sampers / Voice over: Marieke van Rijsewijk (Sprekend Marieke)

© Oisterwijk Verbeeldt 2024