Sinterklaasintocht Oisterwijk, 1993

De kleding van toen, de kleurrijkheid van het pietengezelschap, veel zal u laten geloven dat het een dag was met fantastisch weer. Toch was het een ijzig koude dag, de 21ste  november 1993. Let maar eens op de hoeveelheid mutsen, shawls, handschoenen, de dampende adem van de paarden en de flarden sneeuw die af en toe voorbij schieten.

Het weerverleden van die dag geeft een noordoostelijke wind aan, uit de ‘koude hoek’ dus. De gemiddelde temperatuur was -4,8 graden Celsius, de gevoelstemperatuur echter was -10,7 graden Celsius. De zon liet zich niet zien. Het was een zogenaamde ‘ijsdag’, de temperatuur kwam zowel overdag als ’s nachts niet boven de 0 graden Celsius uit.

De kou begon al ’n paar dagen eerder en bleef verder de hele maand november aanwezig waarmee déze november het tot de koudste november van de eeuw schopte.

Voor wie het nog steeds niet geloven kan bij het zien van al die warme, vrolijke kleuren in de film bekijk dan eens de beelden die de dag erna op de Oisterwijkse vennen geschoten werden. De schaatsen uit het vet! https://beeldbankoisterwijk.nl/videos/koudste-november-van-de-eeuw-1993/

Een wetenswaardigheid van deze editie van de intocht is dat hij afweek v.w.b. de plek van ontvangst door de burgemeester. Door bouwperikelen aan het gemeentehuis vond dat niet aldaar plaats maar op bordes boven de Kunstkring-ingang. De opkomst en de pret was er niet minder om!

Beeldmateriaal: LOVO

© Oisterwijk Verbeeldt 2024