Rick Schilders speelt Bach – Koororgel St. Petruskerk Oisterwijk
Het programma ‘Markant’ maakt een goede kans op de titel ‘Langstlopend’ bij de lokale omroep LOVO. Vele jaren trok hoofdredacteur Huub Groenland eropuit om plaatsgenoten in beeld te brengen die veel betekenen voor de plaatselijke samenleving. In 2004 trok Huub ’n dag op met Rick Schilders en wist ’n mooi beeldverslag samen te stellen.
Op deze plek een tweeminuten-film uit het programma 'Markant' waar Rick Schilders op het koororgel van de Oisterwijkse Petruskerk het Bach-werk 'Toccata & Fugue in D-minor BWV 565' speelt.' De totale Markantfilm is hier te vinden: https://beeldbankoisterwijk.nl/videos/markant-2004-rick-schilders/
Rick had groot muzikaal talent in zich dat zich op heel jonge leeftijd al ontpopte. Het bracht hem veel op zowel professioneel vlak alsook bij vrijetijdsinvulling. Hij studeerde aan het Brabants Conservatorium en vond een mooie baan als muziekdocent op het Elde College in Schijndel.
Rick mag een zéér actief verenigingsman worden genoemd en leek zich overal en bij iedereen thuis te voelen. Zijn innemende persoonlijkheid maakte hem makkelijk benaderbaar. Humor, de wil om te lachen en om positief in het leven te staan straalde van hem af.
Hij hield van de serieuze benadering van zijn vakgebied maar ook van de vrolijke zijde ervan. Zo vulde hij de enorme ruimte van een Petruskerk met Bachmuziek op het gigantische orgel en met hetzelfde gemak creëerde hij een Honky-Tonky meezingsfeer als pianist en gangmaker in café Het Molentje. Rick was stadsprins maar zong ook vele jaren in het Zuid-Nederlands Kamerkoor. Het muzikaal leiderschap van het groots opgezette ‘Oliver Twist’ werd met gemak afgewisseld met het spelen van de ‘Boerenbruidegom’ van dat jaar.
Bijna elke groepering bij wie in Oisterwijk Cultuur met ’n grote of kleine letter geschreven werd had connecties met Rick of hij had er ooit ’n vinger in de pap gehad van hun werk. Pianoleraar, motivator, initiator, orkestleider, carnavalsgenieter, gezinsmens, verbinder; hij was het allemaal.
Vereniging van Oisterwijkse Spelers, Theatergroep Trappaf, De Oisterwijkse Revue, Stichting Cue, SOK, Sinterklaascomité, dweilorkesten, boerenbruiloft, kerken, verzorgingshuizen en nog veel meer groeperingen, alle mochten zij gebruik maken van Ricks kennis en vaardigheden. Stichting ‘Oisterwijk Schrijft Cultuur’ vertrouwde Rick verscheidene edities de presentatie toe van de uitreikingsavond van de Oisterwijkse Cultuurprijzen. Rick leek alles uit de losse pols te doen maar over de schouder meekijkend zag men dat elk woord en kwinkslag genoteerd stond!
In 2019 kreeg ook de gemeente lucht van Ricks enorme inzet voor de gemeenschap en liet burgemeester Hans Janssen de lintjesregen ook op Rick Schilders neerdalen.
Het gaat ons aan het hart dat wij Rick vanaf 16 november 2024 moeten missen. Een geweldige man moest ons verlaten.
Beeldmateriaal: LOVO
Wikipedia over het koororgel van de Oisterwijkse Petruskerk:
"In 1828 werd het Oisterwijkse orgel -met gebruikmaking van onderdelen van het oude kerkorgel- voor fl. 2.200,- gebouwd door Bernard van Hirtum uit Hilvarenbeek. Nog in de oude kerk werd dit orgel door de Gebr. Franssen in 1880 uitgebreid. Na de voltooiing van het nieuwe kerkgebouw plaatsten zij het in 1899 over. Het orgel werd toen vrijwel geheel nieuw opgebouwd als tweeklaviers instrument. Architect Cuypers ontwierp het nieuwe orgelfront. Het instrument werd in 1935 gerestaureerd en uitgebreid door de Gebr. Vermeulen, in 1946 werd oorlogsschade hersteld en in 1956 heeft Valck & Van Kouteren gerenoveerd, met behoud van veel oud pijpwerk. Daarbij werden de kassen uitgebreid met een derde klavier, een positief bespeelbaar vanaf het tweede manuaal. De nieuwe laden met elektropneumatische tractuur worden aangesloten op de nieuwe grote drieklaviers speeltafel midden voor het orgel. Adviseur bij deze verbouwing was dr. P.J. de Bruyn namens de KKOR. Op 21 mei 1956 werd het orgel opnieuw in gebruik genomen met een bespeling door Hub. Houët uit Eindhoven."