Oisterwijk Kwartet

Begin jaren ’80 vond uitgever Ben van Leeuwen Productions uit Zoeterwoude ’n gat in de markt: een kwartetspel! Nu bestonden deze natuurlijk al langer maar hij zag het licht daar waar het aankwam op chauvinisme als het ‘de geliefde eigen woonplaats’ betrof.

Elk zichzelf respecterend dorp en stadje wist hij er warm voor te krijgen. In Oisterwijk viel het plaatselijke VVV ervoor: het uitbrengen van het ‘Oisterwijk Kwartet’. Acht categorieën met elk vier plaatjes met díe dingen waar Oisterwijk in den lande om bekend staat. De bossen en vennen, de Kempische kern, de verblijfsrecreatie, het natuurtheater, het poppentheater van Cia van Boort, maar ook de meer commerciële hoek als de Henk Potters pottenbakkerij en ‘klop-klop-klop’-Meubelfabriek Oisterwijk. De kwartetten gingen als zoete broodjes over de toonbank bij het VVV!

Toegegeven, zo’n veertig jaar na het uitkomen van het kwartet is het erg leuk om door de foto’s heen te struinen! Wel is het schrikken om te zien hoeveel van die plaatjes in slechts vier decennia tot de voorgoed verleden tijd behoren. Het Vogelpark, Cia van Boort, diverse campings, het houtsnijwerk van Nico Kuik, de afbeeldingsbestratingen op De Lind, Schrijnwerkerij Theo Gerritsen, de eerder genoemde pottenbakkerij en het VVV-huisje in oude hoedanigheid behoren daartoe.

Afijn, kijk en lees even lekker mee!

Beeldmateriaal: VVV Oisterwijk en Ben van Leeuwen Productions BV

© Oisterwijk Verbeeldt 2023