Oisterwijk 1963

Deze filmbeelden zijn gemaakt door de aan het Klompven wonende M. Govers en tonen het Oisterwijk van 1963. Dát het 1963 betreft bewijst het doorkijkje onder de 1000-jarige Linde richting Sigarenfabriek De Huifkar en de Balbian Versterlaan. De Huifkar was voor de 750-jarige viering van de stadsrechten van Oisterwijk van een middeleeuws ogende omkleding voorzien. Het 'kasteel' overbrugde de Balbian Versterlaan tot aan De Drie Swaentjes en creëerde zo een overkapte doorgang. Eigenlijk hoorde die '750 jaar'-viering in 1962 thuis maar financien noopten tot overheveling naar het jaar daarna. 'Oisterwijk 800' is vijftig jaar later weer netjes in 2012 gevierd.

In dit drie minuten durende filmpje worden we in vogelvlucht meegenomen naar de jeugdherberg in de Kerkhovense molen. Let op: 'Rooms-Katholieke' jeugdherberg! Ook bezoeken we het Kerkplein met Pater Poirters en op de achtergrond café 't Pumpke. Over De Lind rijdt het toeristentreintje, hier flitst ook garage 'Jules van Dungen' 'n moment voorbij.

En, wie herkent niet het hek van het Staalbergven, de sfeer van het flaneren aan het ven en in de bossen? We doen ook nog even de Midgetgolfbaan aan en vertoeven 'n moment in de Vennenlaan. Tevens krijgen we 'n mooi straatbeeld met de autotypes van toen.

Beeldmateriaal: M. Govers
Brabant in Beelden / Collectie M. Govers
Regionaal Archief Tilburg – F0262
Licentie CC BY-NY
Vrij gebruik bij naamsvermelding.
Geen commercieel gebruik.

© Oisterwijk Verbeeldt 2024