Het Gilde viert feest, 10 september 1967

Peter Deen beschikte al op jonge leeftijd over een 8mm-filmcamera. Zijn vader -Wim Deen- was koning bij het Schutsgilde Sint Sebastiaan en mede-organisator van het gildefeest dat gehouden werd met gildegroep ‘De Zandley’ op 10 september 1967. De camera werd in gereedheid gebracht en vele filmpjes volgeschoten wat resulteerde in een film van 21 minuten.

‘De Zandley’ was een kleine kring van 10 gilden in Midden-Brabant. Gilden uit Oisterwijk, Haaren, Esch, Udenhout, Enschot, Loon op Zand en Berkel presenteerden zich die dag in vol ornaat, lopend door het centrum van Oisterwijk. We zien de Standaardrijder op paard met harnas, de tamboers, de vendelzwaaiers, de hoofdmannen van de verschillende gilden en het blinkende gildezilver. Natuurlijk ontbreken de harmonieën die de stoet vergezellen niet. Misschien vindt u uzelf wel terug in het massaal toegestroomde publiek!

We krijgen ’n mooie blik op Hotel ‘De Nederlander’ in de stationsstraat waar Schutsgilde Sint Sebastiaan ‘thuis’ was. Veel beelden zijn geschoten in het Lindepark naast villa ‘De Huifkar’ en in de Joanneskerk. ’n Massa bekende gezichten komt in beeld waaronder vendelzwaaiers Jo Scholtze en Jack Goudsmits, hoofdman Jacq. Massuger, koning Wim Deen, zilverdrager Jan Pollaerts, standaarddrager Dré Schilders, Peter Swinkels en Jo Scholtze. En: we zijn getuige van de massale opmars met o.a. de vijf tamboers die het gilde toen rijk was.

Beeldmateriaal: Peter Deen
Informatie: Jack Goudsmits

© Oisterwijk Verbeeldt 2024