Herinrichting Spoorlaan, eind jaren ’80 (Lange versie)

Deze film was -als 8mm-film- in het bezit van Noud Wolfs gekregen van zijn vader Rien Wolfs, eigenaar van Wolfs BV. Op verzoek van Rien legde Jan Vlaminckx de herinrichting van de Spoorlaan -dat door aannemingsbedrijf Wolfs werd uitgevoerd- vast op beeld.

Niet alleen de toplaag van de Spoorlaan werd aangepast, ook dieper in de grond was een hoognodige vervanging van het riool nodig. Voordat met het karwei gestart kon worden had eerst de brandweer de handen vol aan het rooien van diverse bomen.

De oorspronkelijk 8mm film is van een dusdanige kwaliteit dat hij gisteren gefilmd lijkt. Toch zijn het beelden van 36 jaren terug. In de omgeving van de op de schop liggende straat zien we géén Tiliander, wel herkennen we ’n stukje Oisterwijkse School Vereniging en de kinderkopjes-Tuinweg die je met twee haakse bochten op de parkeerplaats achter het voormalige VVV-huisje bracht. Waar langs het spoor nu twee langgerekte parkeerplaatsen liggen was destijds nog NS-werkterrein.

Bij graafwerkzaamheden aan de Spoorlaan en het gebied tussen de weg en de spoorlijn kwam ’n massa resten boven de grond van de ontploffing van de munitietrein op 16 september 1944. Siersmid Nicolas Müller Jabusch maakte ’n imposant monument van deze restanten. Het kunstwerk is te vinden aan de Spoorlaan op het groene veld links waar de Joannes Lenartzstraat begint.

Beeldmateriaal: Jan Vlaminckx

Korte versie van deze film: https://beeldbankoisterwijk.nl/videos/herinrichting-spoorlaan-eind-jaren-80-korte-versie/

© Oisterwijk Verbeeldt 2024