Operette ‘Gräfin Mariza’ – Oisterwijk 1999

De bespelers van het Oisterwijkse Natuurtheater waren ooit een zeer actieve partij rijker: ‘Stichting Operette Oisterwijk’. In de volksmond: ‘Operettevereniging Oisterwijk’ en voor lange tijd ‘Operettevereniging “Nil Volentibus Arduum” dat “Niets is onmogelijk voor hen die willen” betekent. Begin jaren ‘30 waren zij ’n afdeling van de Oisterwijkse Katholieke Kunstkring. Opgericht in 1931 bestond de Operettegroep tot en met 1999.

Het populaire operetterepertoire voor amateurverenigingen is niet enorm groot. Het is hieruit te verklaren dat veel titels meermalen op de repertoirelijst te vinden zijn. Op de reden waarom de vereniging zo plots ter ziele ging -terwijl zij bijna immer ’n grote schaar aan publiek aan zich wist te binden en ’n groot aantal liefhebbers óp de bühne plezier beleefden aan deze hobby- kan niemand de precieze vinger leggen. Feit is dat het financieel risicovolle producties waren. Grote decors, prijzig kostuumhuis, topgrimeurs, groot orkest, dirigent, repetitor, regisseur, theaterhuur, gastspelers, videoregistratie, geluidsversterking; het dreef -25 jaren terug al- de begroting op tot vele tienduizenden Euro’s. Eén verregend weekend (lees: minder publiek) terwijl de kosten gewoon doorgaan drukt dan zwaar op de portemonnee. En -zoals zo vaak- rustte ook bij deze vereniging véél op weinig schouders, dat kan zich helaas wreken op de continuïteit. Het internet afspeurend komt men niet veel tegen over deze ooit zéér bezige vereniging. Tijd om daar ’n klein beetje verandering in te brengen.

Rien en Mia van Dun koesterden hun video’s met de Oisterwijkse operettes vele jaren en Ad Couwenberg -destijds bestuurslid met de PR-portefeuille- had de rolverdeling nog in zijn archief. U ziet hier hun productie uit 1999: ‘Gräfin Mariza’.

Opname: Bouwens Video Producties

© Oisterwijk Verbeeldt 2023