Folkloristisch feest Oisterwijk, 1933

Jo van den Bosch was in vroeger jaren lid van de Oisterwijkse vrijwillige brandweer. Binnen zijn takenpakket lag het zorgdragen voor oud materiaal. Zo kreeg hij midden jaren ’80 -ten tijde van de nieuwbouw van de kazerne- een oude film in bewaring. In drievoud was op het filmblik de tekst ‘brandbare film’ te vinden. I.v.m. de bouwwerkzaamheden aan de kazerne leek ‘thuis’ hem de beste plek om de film veilig te stellen.

Op facebookpagina ‘Oisterwijk Verleden en Heden’, beheerd door Ad en Henny Smarius, komen met regelmaat oude Oisterwijkse film- en fotobeelden voorbij. “Wie beter benaderd dan Ad en Henny om de beelden aan de film te ontfutselen en kenbaar te maken aan het Oisterwijkse publiek?”, zal Jo’s gedachtegang zijn geweest nadat de film bijna 40 jaren onder zijn hoede was.

Het filmblik bevat een Agfa 35mm-film. Op het blik een briefje met o.a. de tekst ‘Biemans Bioscopen’. Janus Biemans behoorde van 1939-1944 tot de directie van ‘Biemans Bioscopen’ die o.a. films vertoonden in de Kunstkring. Na zijn overlijden, op Oisterwijks Bevrijdingsdag, 26 oktober 1944, door toedoen van een granaat, zetten zijn echtgenote en zonen de firma voort met filmvertoningen in Oisterwijkse zalen als De Kunstkring en De City maar ook in Boxtel en Tilburg. “T.a.v. Hr. Treffers” is op een hoekje van het briefje op het filmblik te vinden. Was hij een werknemer bij ‘Biemans Bioscopen’? Vertel het als je het weet!

Ad en Henny Smarius benaderden BeeldbankOisterwijk met de vraag of deze er oren naar had en mogelijkheden zag om met de film aan de slag te gaan. Graag zelfs! Jo van den Bosch herinnerde zich nog enkele onderwerpen uit de film. ‘Optocht, reuzen, boerenkarren’. Dat deed vermoeden dat de film al ‘ns gedigitaliseerd was en reeds op BeeldbankOisterwijk te vinden is. Ergens een welkome gedachte, het digitaliseren van 35mm-film is namelijk een prijzige aangelegenheid. Aan de andere kant; een ‘vergeten’ film boven water brengen zou prachtig zijn!

Het bestuderen van de film leerde dat de film inderdaad al bekend, gedigitaliseerd en gepubliceerd was. Het betrof echter een digitalisatie van jaren terug, een relatief klein bestand met onscherpe beelden. Dat strookte niet met de film die Jo jarenlang onder zijn hoede had, die liet namelijk erg mooie, scherpe frames zien.

‘Speuren’ leverde uiteindelijk resultaat dichtbij huis op! Het ‘Regionaal Archief’ bezat inmiddels een gedigitaliseerde versie die 30 maal groter is dan het eerder bekende bestand! Prachtige beelden van een 90 jaar oude film, in 1933 geschoten ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het VVV.

Deze film is op meerdere plaatsen op het internet te vinden. Het jaar waarin het feest plaatsvond varieert van bijschrift tot bijschrift. Volgens het Regionaal Archief Oisterwijk is de film geschoten in 1948, Oisterwijks historicus Ad van den Oord houdt het op 1933. BeeldbankOisterwijk gaat graag in het laatste mee. ’n Bewijs daarvoor lijkt te liggen o.a. in het feit dat Klepperman ‘Marinuske Couwenberg’ ten tonele wordt gevoerd. Deze overleed in 1935.

De film start met enkele beelden van de Oisterwijkse vennen en het afsteken van vuurwerk voor de oude fontein op het Lindeind. Bij het folkloristische feest zien we Marinuske Couwenberg, de Klepperman met kinderen op De Lind voor het gemeentehuis, ’n boerenovertrek, de Mirltonharmonie en twee ‘Brabantsche Reuskens’.

Ad van den Oord vond de aanvullende informatie dat het de reuzen ‘Janneke en Mieke’ betreft en ziet verder de Mythologische God Bragi en Aartshertoging Isabella voorbijkomen. De optocht werd georganiseerd door D.J. van den Ven met Maria Hemelvaart op 15 augustus 1933.

De door Jo van den Bosch zorgvuldig in bewaring genomen film komt in bezit van Regionaal Archief Tilburg.


Film door N.V. Orion-Profilti Filmfabrieken
Brabant in beelden / Collectie Regionaal Archief Tilburg
419-Licentie CC BY - Vrij gebruik bij naamsvermelding

© Oisterwijk Verbeeldt 2025