Demonstratie ijssculptuur snijden – Robèrt van Beckhoven 1997 (Korte versie)

‘La Coupe du Monde de la Patisserie’. In goed Nederlands: ‘Wereldkampioenschap Patisserie’. Een tweejaarlijkse krachtmeting op culinair gebied gehouden te Lyon in Frankrijk.

In januari 1997 reisde Robèrt van Beckhoven met een team af voor deelname aan deze wedstrijd. Naast onder andere chocolade- en suikerwerk is een onderdeel van het treffen het zogenaamde ‘ice carving’. Voor dit ijs-snijden stond een Nederlandse ijskapper in de startblokken als deelgenoot van het team. Deze ging echter ter elfder ure door zijn rug en moest afzeggen. IJskappers zijn niet dik gezaaid en een oplossing werd gezocht. Die lag in de persoon van Robèrt van Beckhoven die er lol in had zich te bekwamen in deze kunde.

Dat daar, naast een spoedcursus, oefening bij kwam kijken laat zich raden. Verrassend is dat er naast beitels ook grover geschut wordt ingezet: een kettingzaag! LOVO legde een van de oefenmomenten vast op video zodat we nog altijd kunnen zien hoe Robèrt uit een grote blok ijs een zittende figuur met boek op schoot snijdt!

Beeldmateriaal: LOVO

Een langere versie van deze film is hier te vinden: https://beeldbankoisterwijk.nl/videos/demonstratie-ijssculptuur-snijden-robert-van-beckhoven-1997-lange-versie/

© Oisterwijk Verbeeldt 2023