De Vaandeldrager

Rembrandt van Rijn’s olieverfschilderij ‘De Vaandeldrager’ uit 1636 werd in 2022 aangekocht voor het bedrag van 175 miljoen Euro. De Nederlandse staat kocht het voor het Rijksmuseum en bekostigde van de aankoopprijs de som van 150 miljoen Euro. De rest kwam uit diverse andere ‘potjes’. De aankoop verliep niet totaal kritiekloos; corona kostte het land miljarden en de uitgave van 150 miljoen riep vraagtekens op, vooral omdat een demissionair kabinet het besluit tot bekostiging nam.

Was het een goedmakertje richting de natie dat er werd besloten dat het -ruwweg 1 x 1 meter metende- schilderij ’n rondtocht door Nederland zou gaan maken? In één jaar tijd maakte het 17e-eeuwse pronkstuk ’n reis langs twaalf provincies.

Geïnitieerd door- en onder redactie van Karel Verkerk liet LOVO zich inspireren door bovenstaand gegeven en besloot tot ’n korte documentaire rond het thema ‘Vaandeldrager’ (Ook wel 'Vaandrig' genoemd.)

We starten in het verleden met een verhandeling over het beroep ‘Vaandeldrager’ en zijn betekenis in bijvoorbeeld het leger. Vervolgens glijden we richting huidige tijd waar in het Oisterwijkse nog talrijke vaandeldragers te vinden zijn. In het Gilde bijvoorbeeld. Diverse vaandrigs komen aan het woord.

Burgemeester Hans Janssen sluit de verhandeling af door ook zijn licht over de betekenis van ‘De Vaandrig’ te laten schijnen.

Beeldmateriaal: LOVO, NOS, Jeugdjournaal, Bob van Oss, Karel Verkerk, BeeldbankOisterwijk en Vaandeldrager on Tour.

© Oisterwijk Verbeeldt 2024