De beschieting van de munitietrein op 16 september 1944 in Oisterwijk

Het is 16 september 1944 als het Midden-Brabantse Oisterwijk wordt opgeschrikt door een serie aanvallen van Engelse vliegtuigen op een munitietrein bij het station. De spoorlijn loopt dwars door stadje met volop bebouwing nabij!. 30 Wagons staan op het emplacement volgeladen met duizenden granaten, brandbommen en kogels. De Duitse bezetter voelt al geruime tijd het nabij komen van de geallieerden en is het enorme munitiedepot, gelegen in het Oisterwijkse bos- en vennengebied, aan het leeghalen en de munitie aan het verplaatsen.

De schade is gigantisch. Tientallen huizen en bedrijven worden totaal verwoest, honderden andere huizen raken zwaar beschadigd. Als bij een wonder vallen er geen doden en zijn er geen zwaargewonden, het aantal lichtgewonden is zeer gering.

Schoenfabrikant Sjef Puts maakte unieke beelden met een 8 mm camera en filmde destijds 11 minuten lang de schade. Met het beeldmateriaal werd 80 jaren lang nagenoeg niks gedaan tot bij een speurtocht naar beelden voor een documentaire rond Kinderhuis Rustoord ook deze film ter tafel kwam.

BeeldbankOisterwijk digitaliseerde de film en Oisterwijk in Beeld zag een mooie documentaire ophanden.

In 2024 is het 80 jaar terug dat op 26 oktober 1944 Oisterwijk bevrijd werd van de Duitse bezetter. Voor de makers van Oisterwijk in Beeld aanleiding om de unieke beelden van de schade na de munitietreinontploffing te benutten voor een mooie documentaire van zo’n 30 minuten, waarin de kijker wordt meegenomen in deze dramatische gebeurtenis.

Ooggetuigenverslagen versterken de beelden. Tevens wordt er gekeken naar de aanloop van dit stuk Oisterwijkse geschiedenis en leren we hoe het uiteindelijk afliep.

Veel achtergrondinformatie gecombineerd met indrukwekkend beeldmateriaal maken deze documentaire compleet.

Documentaire: Oisterwijk in Beeld
Lokale beelden uit 1944: Sjef Puts / Beeldmateriaal van Defensie

© Oisterwijk Verbeeldt 2025