D-pupillentoernooi Taxandria, Frankrijk 1985 – Totaalfilm

Deze film én de deelname destijds aan het toernooi hebben we te danken aan Hennie Kusters én ’n etentje van Johan Cruijff in Hotel De Swaen. Hennie was boekhouder bij Henk aan de Stegge. De laatste was eigenaar van Meubelfabriek Oisterwijk én Hotel De Swaen. Cruijff zocht deelnemers voor ’n pupillentoernooi in Frankrijk en Hennie wist bij Cruijff voldoende gewicht in de schaal te leggen om de Taxandria D-pupillen het Pinksterweekend van hun jeugd te bezorgen!

Het weekend van 25, 26, 27 en 28 mei 1985 werd doorgebracht in een bijzonder gastvrij wijnappartement in Géticné nabij Nantes in het departement Loire-Atlantique, ’n slordige 800 kilometer (bustocht van twaalf uren) vanaf Oisterwijk gelegen.

Op vrijdag de 25ste mei bracht de bus het gezelschap naar Géticné waar op zaterdag de 26ste ’n klein toernooi plaatsvond. Verwacht niet ‘n strakgroen veld zoals thuis. Belijning ontbrak, beschadigde stukken veld werden eerst natgemaakt om stofhappen te voorkomen. Maar, dat alles is ondergeschikt aan het duidelijk zichtbare plezier van de deelnemers en begeleiders!

De hele Oisterwijkploeg is continue te herkennen aan de Christ Smulderspetjes die met trots gedragen worden. Jan Smulders schreef het lied dat het hele weekend uit volle borst gezongen werd. We zien hem dirigeren en enthousiasmeren op de tribune in Géticné.

Op zondag 27 mei vond het grote toernooi plaats in Clisson, nabij Géticné. Warempel, wie zien we daar op de tribune? Johan en Danny Cruijff! Johan was niet te beroerd om op de foto te gaan met de Oisterwijkers!

Als je kijkt naar de bouw van de tegenstanders in Clisson zie je dat ‘onze jongens’ geen schijn van kans maakten om met de grootste beker naar huis te gaan. Maar het clublied klonk overal op vol volume, wat dát betreft kunnen we niet anders concluderen dan dat de jonge Oisterwijkers stevige indruk moeten hebben gemaakt!

Van de partij waren: Bas Huisman, Pieter Swanenberg, Dorus de Hair, Bart Wouters, Rudy Verhof, Rob van de Sanden , Erik van de Koedijk, Sander Sijperda, Erwin de Bresser, Jasper Sanders, Wim Kreuning, Olaf Koetsenruijter, Rob Brabers, Ad Scheffers, Dick van Ierland en Justin op den Oordt.

Natuurlijk was er begeleiding met ’n stevig stuk verantwoordelijkheidsgevoel benodigd. We hoorden de namen van: Hennie en Gerrie Kusters, Jan en Riky Smulders, de ouders van Olaf Koetsenruijter, Hans Vermeer, Johan de Laat en Huub Verhof. (Mocht je aanvullingen of verbeteringen hebben dan horen we dat graag!)

Jan Smulders die het sportieve weekend nog héél duidelijk voor ogen staat vertelde er met plezier over. “We bléven de kinderen tellen, je wilt er niet een kwijtraken! Paniek toen Erik van de Koedijk gemist werd! ’n Zucht van verlichting toen bleek dat hij onder de busstoelen lag te slapen. Het is dezelfde jongen die geblesseerd van het veld wordt gedragen in de film.” En ook: “Van de gastvrijheid in het wijnappartement waren we zó onder de indruk dat we later, met ’n deel van de begeleiding, nogmaals deze mensen hebben opgezocht!”

De vaantjes, uitgewisseld met ploegen uit Nederland, Frankrijk en Luxemburg, én de verdiende beker werden bij thuiskomst overhandigd aan Taxandriavoorzitter Gerard Creussen. Dit was op de vroege ochtend van maandag de 28ste mei nadat de ploeg ’n nachtelijke terugrit van opnieuw 12 uren achter de rug had. Tezamen met ’n geweldige ervaring!

Beeldmateriaal: Hennie Kusters
Informatie: Jan Smulders

Filmpje 'D-pupillentoernooi Taxandria, Frankrijk 1985 - Clublied': https://beeldbankoisterwijk.nl/videos/d-pupillentoernooi-taxandria-frankrijk-1985-clublied/

© Oisterwijk Verbeeldt 2024